Sirarska skuta

6.00

Albuminska skuta je rešitev za vse, ki težko prebavljajo mlečne izdelke, a tudi spodbuda vsem, ki v njih uživajo brez težav. Je namreč vir najkakovostnejših beljakovin, kalcija in drugih rudnin.

Opis

Opis

Sirarska, albuminska, pusta ali po italijansko ricotta. Različna imenovanja, enaka vsebina.

Ta je za razliko od navadne skute, beljakovinsko zelo bogata, vsebuje pa precej manjši delež maščob, saj se je le ta izločila pri predhodnem postopku sirjenja.

Albuminska skuta je rešitev za vse, ki težko prebavljajo mlečne izdelke, a tudi spodbuda vsem, ki v njih uživajo brez težav. Je namreč vir najkakovostnejših beljakovin, kalcija in drugih rudnin. Pravzaprav je sirarska skuta, tako kot njena predhodnica sirotka, najkakovostnejši del mleka, ki nas hrani in po potrebi tudi zdravi, sicer pa učinkuje krepčilno ter preventivno pred večino civilizatoz.

 

Skuta, kakršno pozna sirarska tradicija na naši kmetiji, je nekaj posebnega in povsem drugačna od skute, ki jo večinoma poznamo. Sestavljajo jo zelo kakovostne beljakovine, ki so lažje prebavljive od kazeina iz sira in običajne “trgovinske” skute. Pripravimo jo iz sirotke, potem ko mleko ob pomoči sirišča sesirimo in izstopi kazein, ki skupaj z večino mlečne maščobe tvori sir. Sirotko segrejemo na 92°C, dodamo nekaj kisave, to je mlečnokislinsko fermentirane sirotke, in na površini sirotke izstopi t.i. albuminska ali sirarska skuta.

Albuminska skuta vsebuje približno 30 odstotkov suhe snovi. Približno 60 odstotkov suhe snovi predstavljajo sirotkine beljakovine, od 20 do 30 odstotkov je maščob, preostanek pa sestavljajo rudnine in nekaj laktoze.Po aminokislinski sestavi sta sirotka in albuminska skuta pomembni tudi zato, ker vsebujeta ugodno razmerje lizina in metionina, iz katerih v telesu nastaja karnitin, ki − tako kot albumini − sodeluje pri presnovi maščob ter ob siceršnji lahki prehrani in dovolj gibanja pomaga zmanjšati odvečne zaloge telesnih maščob.

 

Navodilo za shranjevanje

Namenjena je takojšnji porabi in se v hladilniku v zaprti posodi nespremenjena ohrani nekaj dni. Najokusnejša je povsem sveža, pozneje pa postane blago kisla. To ni znak kvarjenja, ampak delovanja mlečnokislinskih bakterij. Če hočemo sladko skuto hraniti dalj časa, ji dolijemo nekaj kisave in/ali jo rahlo posolimo ter dobro premešamo. V tem primeru ji dodamo tudi različna zelišča ali začimbe ter pripravimo skutni namaz, ki se v zaprti posodi v hladilniku ohrani več tednov.

Dodatne informacije

Dodatne informacije

Količina

Pakiranja: 500g, 1000g

Mnenja (0)

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Sirarska skuta”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja