Akcija!

Sirotka

0.30 0.20

Sirotka nastane kot stranski produkt med postopkom sirjenja mleka. Takrat izstopijo beljakovina kazein in večina mlečnih maščob. Sirotka tako ne vsebuje skoraj nič maščobe, vendar pa je še vedno zelo hranilno bogata.

Opis

Opis

Sirotka nastane kot stranski produkt med postopkom sirjenja mleka. Takrat izstopijo beljakovina kazein in večina mlečnih maščob. Sirotka tako ne vsebuje skoraj nič maščobe, vendar pa je še vedno zelo hranilno bogata.

Vsebuje veliko kalija in rudnin, prav tako pa v njej najdemo vse pomembne aminokisline v idealnem razmerju. Ker sirotka vsebuje veliko hranilnih snovi, jo uvrščamo med najbolj koristna živila. Beljakovine, ki jih najdemo v sirotki, naše telo odlično izkoristi, zato je uživanje idealno ob športnih naporih, priporočamo pa jo tudi oslabelim.

Sirotka je s prehranskega vidika pravzaprav najkakovostnejši del mleka. V številnih alpskih deželah je sirotka že stoletja izjemno priljubljena osvežilna in krepčilna pijača, njene vrednosti pa se počasi začenjamo zavedati tudi pri nas. Sirotka najdemo v prehrani za športnike, hrani za dojenčke, dodajajo pa jo še številnim drugim jedem, pa tudi krmi za živali. Za slednje tudi mi -> glej: vzreja prašičev.

 

Sirotka v preteklosti:

Zdravilne učinke sirotke je poznal že znameniti starogrški zdravnik Hipokrat. Uživanje sirotke je priporočal pri težavah s prebavo, različnih kožnih težavah, kot preventivo pred različnimi zastrupitvami ter za čiščenje krvi. V 18. in 19. stoletju pa je ta krepčilna pijača spet doživela preporod. Gospoda se je v tistem času iz različnih predelov Evrope vozila v Švico prav na zdravilne tretmaje s sirotko.

 

Navodilo za shranjevanje:

Sirotko zaradi velikega deleža beljakovin, ki sodi med pokvarljivi element hranimo v hladilniku do +4°C. Ker ne dodajamo nobenih preparatov za podaljševanje trajnosti je uporabna najmanj do 4 dni od datuma izdelave.

Dodatne informacije

Dodatne informacije

Pakiranje

1000ml

Mnenja (0)

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Sirotka”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja