Surovo kravje mleko

0.80

Šifra: mleko Kategorija: Oznake: , , , ,
Opis

Opis

Kravje mleko ima v povprečju 87,5 % vode in 12,5 % suhe snovi, v kateri je v povprečju:

  • 3,6% do 4,2 % mlečne maščobe,
  • 3,3 % beljakovin,
  • 4,7 % mlečnega sladkorja,
  • 0,7 % mineralov (predvsem kalcija, fosforja in kalija) in vitaminov (A, D, E, K in  vitamini B kompleksa).

Na naši kmetiji pridelujemo in prodajamo izključno surovo kravje mleko. Kaj to pomeni?

Surovo mleko ni obdelano z nobenim postopkom predelave, ki bi omogočil segrevanje na temperaturo višjo od 40°C, kar pomeni, da ni niti pasterizirano, niti obdelano z UHT postopkom. Neposredno po molži je le prefiltrirano in ohlajeno na temperaturo pod 4°C. Pri ohlajanju se zaradi manjše gostote maščobe na vrhu pojavi (po domače) smetana.

Kakšna je razlika med domačim in kupljenim mlekom?

Mleko na voljo v trgovinah je zaradi trajnosti med logistiko, skladiščenjem in prodajo v večini obdelano z UHT postopkom. To je proces, ko mleko za od 4-8 sekund izpostavijo ultra visoki temperaturi, ki se giblje med 135 in 150°C.

Zahteve potrošnikov pa narekujejo še en postopek pri obdelavi mleka in to je homogenizacija. Glavni namen homogenizacije je preprečevanje oziroma upočasnjevanje dviganja mlečne maščobe na površino mleka. Mlečna maščoba se v mleku nahaja v obliki maščobnih kroglic zelo različnih velikosti (od 0,1 do 20 mikrometrov).

Na domačem nehomogeniziranem mleku na površini tako nastane plast mlečne maščobe, po domače smetane. S homogenizacijo to preprečujejo – mehanično razbijejo velike maščobne kroglice na manjše, ki imajo premer do enega mikrometra (ene milijoninke metra).

Kombinacija zgoraj opisanih postopkov obdelave, pa po veliki večini mnenj zdravstvenih strokovnjakov, predstavlja grožnjo človekovemu zdravju. Na ultra visoki temperaturi se poškoduje prvotna oblika vitaminov in mineralov, pri homogenizaciji pa se mlečne maščobne kroglice obdajo s filmom, ki v človeškem prebavnem traku ni prebavljiv, posledično niti maščoba. Te črevo absorbira in pošlje v kri, te pa se zaradi izjemno dolge razgradnje začnejo nalagat na stene žil, ter tako povzročijo znani holesterol.

Ker ni vsako mleko, mleko! Obvarujte svoje zdravje in izberite naravno, neobdelano!

 

Naravno mleko in mlečni izdelki so pomemben del uravnotežene prehrane za vse starostne skupine ljudi, saj imajo visoko prehransko vrednost in zaradi pestrosti sestave izjemno dober učinek na zdravje.

 Pozitivni učinki mleka in mlečnih izdelkov na zdravje so predvsem:

  • z mlekom in mlečnimi izdelki bogata prehrana pomaga graditi in vzdrževati kostno maso tekom celotnega življenjskega obdobja in s tem zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze,
  • uživanje mleka in mlečnih izdelkov je posebej pomembno za otroke in mladostnike, saj se v tem obdobju gradi kostna masa,
  • prehrana, ki vključuje mleko in mlečne izdelke, ima običajno večjo prehransko vrednost.
Mnenja (0)

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Surovo kravje mleko”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja