Naši mlečni izdelki temeljijo na visoko kakovostnem mleku.
Preprostost je ključna - naše mleko je nepasterizirano, nehomogenizirano, brez antibiotikov in hormonov. Krave se večino leta prosto pasejo in smukajo aromatična kraško-mediteranska zelišča, bogata z eteričnimi olji, kar našemu mleku daje prvovrsten okus in kakovost, ki je ni moč ponarediti. Pozimi jih hranimo s senom in dodatkom žit.
Kmetujemo sodobno, na temeljih stoletne prakse, vselej z mislijo pri ohranjanju narave. Zavzemamo se za trajnost!
Kmetujemo trajnostno
S sodobnimi obdelovalnimi stroji ohranjamo rodovitnost prsti brez uporabe FFS in umetnih gnojil.
Naravna krma
Za naše krave uporabljamo naravno krmo, da bi lahko proizvedle visokokakovostno mleko.
Kontrolirana kakovost
Naše mleko je redno kontrolirano v pristojnih laboratorijih. Uživajte varno! Dober tek!
Mleko ene krave
Mleko ene krave je avtorski raziskovalni projekt prednosti uživanja mleka le ene krave.
Mleko je super živilo, to pomeni, da vsebuje praktično vse, kar potrebuje organizem za preživetje. Poleg maščob ter beljakovin mleko vsebuje tudi vitamine, minerale, naravne probiotike in prebiotike, ter zaščitne celice oz. protitelesa matere, ki jih dojenček potrebuje za izgradnjo imunskega sistema. Imunski sistem se gradi v principu “kodiranja” oz. razloženo s poenostavljenim primerom – puzle.
Kaj to pomeni v praksi? Če damo mlademu teletu sesati mešanico mleka drugih krav, bo zagotovo dobil močno drisko (ta pa je posledica zbeganosti in sesutja imunskega sistema) in obstaja velika možnost, da bo poginil. Telo v tem primeru prejme “preveč drugačnih koščkov sestavljanke” in jih ne zna vgraditi, saj so drugačni od prvotnih. Prvi znaki odziva telesa na stanje se kaže kot napihovanje, vetrovi, driska, slabo počutje.
Za telo je veliko bolj sprejemljiv hiter preskok na mleko (le ene) druge matere, saj telo izdela t.i. “vmesnike na novo sestavljanko” in od tukaj naprej gradi zopet po enotnem sistemu. Z mešanjem mlek in s tem imunskih celic pa je iskanje pravih “puzel” počasno in za telo naporno. Odraz tega je oslabljen imunski sistem, nenehni prehladi, pljučnice, driske, v najslabšem primeru tudi intoleranca, ko se telo zaradi “utrujenosti” odpove prilagajanju in tako začne mleko zavračati.
Ker smo sesalci po osnovi praktično enaki, velja povsem enako za uživanje mleka pri ljudeh. Zato smo se odločili, da kot prva kmetija v Sloveniji ponudimo mleko ene krave. V nadaljevanju je predstavitev naših krav, s slikami, podatki in opisom karakterja ter laboratorijskimi specifikacijami mleka.
Kupec si izbere eno od krav (možen bo tudi ogled in spoznanje z izbranko v živo) in v nadaljevanju, dokler bo krava v laktaciji, dobival le njeno mleko.
Ella
Pasma: Jersey
Država izvora: Danska
Tip mleka: A2A2
Mlečna maščoba: 7,2%+
Molly
Pasma: Jersey
Država izvora: Danska
Tip mleka: A2A2
Mlečna maščoba: 9,8%+
Gorenjka
Država izvora: Slovenija
Tip mleka: A1A2
Mlečna maščoba: 6,0%+
Paka
Pasma: Lisasta
Država izvora: Slovenija
Tip mleka: A1A2
Mlečna maščoba: 5,8%+
Rita
Pasma: Jersey/Cika
Država izvora: Slovenija
Tip mleka: A1A2
Mlečna maščoba: 6,5%+
Lipica
Pasma: Lisasta
Država izvora: Slovenija
Tip mleka: A1A2
Mlečna maščoba: 7,2%+
Mleko A2A2
A2 mleko prihaja samo od krav, ki imajo 2 kopiji gena za β – kazein A2 (A2A2).
Med kazeini v kravjem mleku je več β – kazeinov med katerimi sta najpogostejša A1 in A2 β – kazeina.
A2 β – kazein je prvotna oblika β – kazeina Mleko krav v preteklosti ni vsebovalo A1 β – kazeinov. A1 β – kazein se je v mleku pojavil pred približno 5.000 in 10.000 leti, kot posledica udomačitve in selekcije krav.
Mleko krav A1 in A2 β – kazeina ima enako strukturo, razen 1 aminokisline na poziciji 67 na aminokislinski verigi. Zamenjava histamina (A1) v prolin (A2) povzroči sprostitev različnih aminokislin (BCM – 9 ali BCM – 7) med prebavo.
β – kazein človeškega mleka in A2 β – kazein kravjega mleka imata na poziciji 67 prolin. Omejitev sproščanja BCM – 7 (A1) aminokisline ima pozitivne učinke na prebavo.
Kakšne so prednosti A2 mleka v primerjavi z mlekom A1? Manj prebavnih težav: • vetrovi, • napihnjenost,
• bolečine v trebuhu.
Višja odpornost: • Nižja serumska koncentracija vnetnih biomarkerjev, • znižanje BCM – 7, pozitivno vpliva na zdravje dojenčkov, • spodbuja proizvodnjo antioksidanta glutationa (GSH).