0

Vaša košarica

Košarica je prazna.
Pr' Birtovih | kmetija - sirarna - turistična kmetija

Kmetija nekoč...

Kmetija Pr’ Birtovih leži pod južnim pobočjem Slavnika v manjši vasici Prešnica. 

Birtova kmetija ima stoletno tradicijo kmetovanja. Prvi zapisi govorijo o obstoju že davnega leta 1762, po ustnem izročilu sovaščanov pa naj bi bila še starejša in veljala za eno večjih ter
premožnejših kmetij v bližnji okolici.

Ker hrane in pijače na kmetiji nikoli ni manjkalo, so višek pridelkov prodajali v bližnji
Trst oziroma doma na kmetiji. V letih med prvo svetovno vojno, ko prodaja v Trst ni bila več mogoča je na kmetiji zaživela »osmica,« kamor so zahajali premožnejši in vplivnejši ljudje na kosila in večerje. Od tod izhaja tudi ime domačije Birtovi, kar naj bi pomenilo: »bírt -a m (ȋ) pog. gostilničar, krčmar: vaški birti« (Slovar slovenskega knjižnega jezika, 1995, str. 46).

Kljub vzponom in padcem so pretekle generacije s trdim delom ter odločnostjo tudi
v težkih razmerah uspešno vodile kmetijo, saj se je le-ta v ohranila v dobrem stanju vse
do danes.
Poseben preporod je kmetija doživela leta 2013, ko smo ponovno osnovni kmetijski dejavnosti dodali tudi dopolnilno – turistično dejavnost in tako postali Turistična kmetija Pr’
Birtovih. 
Poleg kulinaričnih dobrot pa si je na kmetiji moč ogledati še razne živali: krave, ponije, pujse, kokoši, race, koze, ovce, zajce in osla.

Če združimo mirno okolje, pestro ponudbo domačih izdelkov in širok spekter živali,
lahko rečemo, da kmetija nudi zanimivo doživetje za številne odrasle, še posebej pa za otroke.
 

Kmetija danes...

Na kmetiji delamo in se s kmetijstvom preživljamo tri generacije.

Najstarejša je Marija (po domače Mici), ki se še dobro spominja, kako so vsa dela na kmetiji opravili ročno. Za vselej, kot pravi, pa ji bo ostalo v spominu leto 1964, ko je pokojni soprog Anton Pečar (po domače Toni Birtov) po nesreči s pobeglimi voli, na kmetijo pripeljal prvi traktor, kar je za kmetijo pomenilo velik korak v sodobnost in sam razvoj kmetije.

Po njegovi smrti sta s kmetovanjem nadaljevala hči Lidija z možem Neviom, ki sta kmetijski dejavnosti dodala prej omenjeno dopolnilno turistično dejavnost, leta 2018 pa kmetijo predala, sinu Domnu z ženo Sašo, ki jo z vso predanostjo in ljubeznijo do dela, vodita k novim uspehom.

Danes na kmetiji dela opravljamo s sodobnim strojnim parkom s stalno mislijo na dobrobit narave, ljudi in živali. Kmetujemo po ekoloških smernicah, vključeni pa smo v ukrepe dobrobiti živali (ukrep EU), s katerimi zagotavljamo nadstandardne pogoje reje.

Birtovi v številkah

0
glav goveda
0
prašičev
0
kokoši
0
rac
0
osel
0
zajcev
0
ponija
0 ha
njiv
0 ha
pašnikov
0 ha
gozda
0 ha
oljčnika
0 ha
drugih trajnih nasadov

Kmetija v prihodnosti...

Birtovi kmetijstvo s spremljevalnimi dejavnostmi vidimo kot pomembno gospodarsko panogo.

Nastavljene imamo tako temelje številnih projektov, ki bodo potrošniku omogočili lažji dostop do zdrave domače hrane, obogatili lokalno ponudbo in okrepili lokalno samooskrbo, z naravnimi metodami povečali hektarski donos, olajšali delo in znižali stroške ob enem pa ohranili naravo ter izboljšali pridelovalne pogoje.

Bistvena vizija kmetije je tudi energetska samooskrba, prilagajanje na podnebne spremembe, ter odprtje izobraževalnega središča (za otroke in odrasle) ter vpeljava novih izdelkov z nižjim ogličnim odtisom in manj obremenjujočih za naravo.

 

Vam je naše delo in naša vizija všeč?
Bi radi sodelovali / nas podprli?

Ustanovili smo tudi prvi kmečki sklad, ki je plod lastnih idej in znanja. Njegov namen je sodelovanje potrošnika in nas kot pridelovalca in ponudnika hrane.
Sklad omogoča kmetiji podporo, vam pa dostop do izdelkov najvišje kakovosti, po nižjih cenah ter lažji dostop ob morebiti oteženemu dostopu do izdelkov v trgovinah.
Več o skladu si lahko preberete tukaj.

×