Na naši kmetiji redimo 21 glav Jersey in Lisastega goveda, ki se večino leta prosto pasejo na s soncem obsijanih, neokrnjenih kraških pašnikih. Naše prizadevanje za dobrobit živali potrjuje vključenost kmetije v ukrep Dobrobit živali, ki ga preverja Agencija republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.
Nič ne prepuščamo naključju. Ves postopek naše pridelave je podprt z beleženjem kakovosti skozi celoten proizvodni proces.
S pomočjo evidenc in laboratorijskih testiranj ustvarjamo bazo znanja, s katero se bolje prilagajamo naravi in nadaljnji obdelavi zemljišč, z namenom pridelave najkakovostnejše krme.
Kakovostna krma ni pomembna samo za zdravje živali ampak tudi za kakovostno mleko in njega proizvode.
Živali v zimskem času krmimo s senom, ki ga v spomladanskih mesecih pokosimo, skrbno posušimo in spravimo. Kot dodatek za zagotavljanje potreb po energiji dobivajo mleto doma pridelano žito in koruzo.
Preprostost je ključna - naše mleko je nepasterizirano, nehomogenizirano, brez antibiotikov in hormonov. Krave se večino leta prosto pasejo in smukajo aromatična kraško-mediteranska zelišča, bogata z eteričnimi olji, kar našemu mleku daje prvovrsten okus in kakovost, ki je ni moč ponarediti. Pozimi jih hranimo s senom in dodatkom žit, ki z minerali in energijo poskrbijo za dobro zdravstveno kondicijo, brez uporabe zdravil.
Sveže namolzeno mleko ima običajno temperaturo med 35 °C in 40 °C, odvisno od telesne temperature živali. Ta temperatura je optimalna za nekatere mikrobiološke procese, ki so pomembni pri predelavi mleka. Na naši kmetiji mleko po molži hitro ohladimo, da preprečimo rast neželenih mikroorganizmov ali pa takoj predelamo. Izdelkom iz te kategorije temperatura obdelave v nobenem koraku ne preseže telesne temperature krav, zato so 100% surovi mlečni izdelki.
Da pridobimo nekatere izdelke, moramo mleko temperaturno obdelati (od 44°C do 93°C). Predvsem gre za izdelke, katerim s tem postopkom višamo vsebnost beljakovin in nižamo vsebnost maščob (npr. albuminska skuta). Določeni tipi izdelkov kot je denimo jogurt z aktivno probiotično kulturo, lahko pridobimo zgolj s postopkom segrevanja mleka.