Kmetija nekoč in danes

Kmetija Pr’Birtovih ni nastala iz včeraj na danes. Je rezultat stoletnega trdega dela, garanja, truda in boja prednikov, s tem pustim kraškim koščkom sveta. Naši predniki so na območje pod vznožjem Slavnika prišli več kot 700 let nazaj, kot nomadi, se ustalili in pričeli s kmetovanjem. Zaselek se je začel hitro večati v vas, ki so jo poimenovali Prešnica, po hudourniku “Prešušnica”. Stoletja kasneje sta sledili prva in druga svetovna vojna, zato je bila vas oblegana s strani italjanskih in nemških vojakov. In slednji so naše prednike poimenovali Birtovi (Bért – točaj), saj so se že takrat ukvarjali s predelavo zelenjave, sira in vina ter postrežbo v domači t.i. osmici.

»OSMICA JE VRSTA GOSTILNE, KJER SE POLEG DOMAČEGA NEUSTEKLENIČENEGA VINA PRODAJA TUDI HRANA.«

Po približno 80 letih od zadnje osmice, smo se odločili gostinstvo obuditi in tako ljudem ponuditi doma pridelano zelenjavo, sadje, meso ter ostale kmetijske pridelke.

Danes, še vedno predani naravi, po ekoloških smernicah obdelujemo približno 100 hektarjev površine, raztresenih po večjem delu obalno-kraške regije. Te površine zajemajo njive, travniki, pašniki, oljčniki, star sadovnjak in vinograd. Smo samooskrbni, kar pomeni, da vse surovine, ki jih nudimo našim gostom in kupcem, pridelamo izključno na naši kmetiji.

Poleg pogostitve, na kmetiji potekajo tudi mnoge aktivnosti. Če se želite odmakniti od vsakdanjega vrveža bo naša kmetija pravi cilj. V sklopu kmetije je urejen tudi prostor za piknike, kolesarske poti ter pešpoti nudimo pa tudi ogled živali, prikaz sirarstva, organizacijo aktivnih delavnic za otroke, vodene oglede kmetije in pokušino domačih dobrot.

V bližini si lahko ogledate Socerbski in Črnokalski grad, se odpravite na bližnji Slavnik (dvourna lahka označena pot, primerna tudi za družine z majhnimi otroki), si ogledate Škocjanske jame, Kobilarno Lipica, številne gradove, ali pa se odpravite do morja, ki je od nas oddaljeno le 20 minut vožnje.

Dobrodošli v svet domačih izdelkov!

Odkrijte celotno ponudbo domačih izdelkov, registrirajte se!

Katere so prednosti registracije?

      • Obveščanje o ugodnostih in novih artiklih
      • Obveščanje o dostavi
      • Enostavnejši postopek nakupa
      • Več možnosti plačila
      • Prikaz skrite butične ponudbe
      • Pregled naročil
      • Pregled finančne kartice
      • Možnost SMS obveščanja – NOVO!
      • Moje naložbe/varčevanja – KMALU

Pogoji uporabe

Priporočamo! Bodite med prvimi obveščeni o ugodnostih, akcijah in novih izdelkih. Z obkljukanjem pridobite dodaten 10% popust za prvo naročilo!

Vaši podatki bodo obravnavani v skladu z uredbo GDRP. Več v rubriki Varovanje osebnih podatkov.